36658
Book
In basket
Kuchnia pełna warzyw / Lidia Bawolska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2024. - 192 strony : fotografie ; 24 cm.
Warzywa są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na dania zarówno sezonowe, jak i takie, których smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Autorka zaprasza cię do swojej kuchni pełnej warzyw. Przekonasz się, że ze zwyczajnych warzyw z ogródka czy straganu można wyczarować wspaniałe dania na każdą okazję. Przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, jak dodać potrawom jeszcze więcej smaku. Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Dowiesz się, jak przygotować z nich potrawy typowo polskie i regionalne ? na przykład cebularze, bigos albo placki ziemniaczane ? a także dania sięgające korzeniami do kuchni z różnych zakątków świata, jak spaghetti aglio e olio e peperoncino, holenderski stamppot czy gazpacho. Przyrządzisz klasyczne potrawy, na przykład spaghetti bolognese, zupę cebulową i sałatkę grecką, możesz też spróbować wegańskich burgerów, noodli z kapustą lub ciasta marchewkowego. Choć wszystkie przepisy opierają się na warzywach, nie brakuje w nich także mięsa, nabiału czy ryb. Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą.
Availability:
Wypożyczalnia Dulcza Wlk.
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na stronie tytułowej i okładce nazwa bloga: Pieprzyć z fantazją.
Funding information note
Płatne ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2,0 w latach 2021 -2024 r.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again